Protetică dentară
Ce este protetica dentară?
Protetica Dentară este specialitatea medicală care se ocupă cu refacerea funcțiilor aparatului dentomaxilar prin protezarea cu proteze fixe (inlay/onlay, coroane dentare, punti dentare fixe) sau cu proteze mobile (proteze scheletate, supraproteze). Scopul final al oricarei interventii protetice este acela de vă reda echilibrul functional, estetic si psihic pe care îl meritați. O proteza dentara are rolul de a inlocui dintii care lipsesc, ea fiind plasata in interiorul gurii si atasata de o banda din plastic ori metal.
Proteze dentare complete ( proteze dentare totale ): O astfel de proteză este atașată după ce au fost extrași toți dinții și în funcție de perioada de vindecare a țesuturilor. Estetic, proteza dentară totală îndeplinește toate condițiile pentru un zâmbet plăcut și plin de încredere, cu un aspect natural.
Proteze dentare parțiale: Aceste proteze dentare sunt plasate pe spațiul dintre dinții sănătoși. Protezele dentare parțiale pot fi îndepărtate la nevoie. Protezele dentare parțiale necesită curațare în fiecare zi, pentru menținerea igienei orale corecte.
Cui se adresează tratamentele cu proteze dentare totale sau parțiale? Persoanelor cu o vârstă înaintată, sau persoanelor de orice vârstă care suferă de pierderi totale sau
parțiale ale dinților din diferite motive.
Ce pași trebuie să urmați pentru un tratament cu proteză dentară? Primul pas îl reprezintă examinarea problemei pentru a obține informatii despre forma gingiei, poziția diferitelor structuri dentare. În continuare se va măsura pozitia maxilarului, se vor alege culoarea dinților, forma, materialul din care vor fi confecționați dinții. Protezele dentare sunt fabricate apoi într-un laborator de tehnică dentară, iar de aceea este posibil sa purtați o proteză temporară până când va fi gata proteza dentar definitivă.
Coroane dentare în Cluj-Napoca.
Coroanele dentare pot fi clasificate în funcție de materialele din care sunt constituite astfel:
– Coroane dentare metalo-ceramice: Acestea prezintă o structură de metal acoperită de un strat de porțelan (ceramică). Marele avantaj al acestor lucrări protetice este acela că oferă simultan o rezistență corespunzătoare dinților laterali cât și o estetică deosebită. Cel mai frecvent acest tip de coroane sunt utilizate pentru reconstituirea premolarilor și molarilor nefiind însă recomandate pentru reconstituirea dinților frontali deoarece interiorul de metal nu permite obținerea translucidității specifice dinților naturali.
– Coroane integral ceramice: Aceste coroane dentare reprezintă varianta estetică ideală pentru reconstituirea dinților frontali, oferind senzația unui zâmbet perfect natural. Sunt realizate din materiale ceramice de înaltă calitate care oferă o transluciditate și un aspect cromatic deosebit cât și o rezistență crescută.
– Coroane dentare zirconiu – ceramică: Pe suportul de zirconiu care prezintă o rezistență foarte mare la fractură iar aspectul sau estetic de neegalat face aproape imposibilă diferențierea lucrării protetice de dinții naturali. Astfel este simplu de înțeles de ce coroanele zirconiu-ceramică reprezintă prima alegere în cazul oricărui tratament protetic. Capacitate lor de a reflecta lumina într-un mod identic cu cel al dinților naturali permite utilizarea coroanele zirconiu-ceramică și pentru înlocuirea dinților frontali. Zirconiul este de asemenea un material biocompatibil tolerat foarte bine de organism.
Există o serie de mituri cu privire la restaurările din ceramică care îi îndeamnă pe pacienți să aleagă variante mai precare de tratament care nu prezintă nici un avantaj considerabil. Câteva dintre ideile pe care dorim să le infirmăm sunt:
– Coroanele ceramice sunt sensibile la variațiile de temperatură. FALS! Variațiile alimentelor consumate sunt aproximativ între 0 grade Celsius ( gheața) și 70 -80 grade Celsius ( o supă fierbinte). Această diferența de 70 – 80 grade Celsius nu poate fisura ceramica dentara care se arde la 1500 – 2000 grade Celsius.
– Coroanele ceramice se fracturează ușor. FALS! Ceramica dentară clasică are rezistență comparabilă cu a smalțului dentar iar coroanele din zirconiu au o rezistență și o elasticitate mult mărite, așadar fractura unui element ceramic poate apărea în aceleași condiții în care apare și fractura unui dinte.
Încrustații dentare, inlay / onlay.
Inlay-ul și Onlay-ul reprezintă o alternativă perfectă pentru obturațiile dumneavoastră vechi care trebuie inlocuite.
Ce este neânregula cu obturațiile vechi? Pe masură ce timpul trece obturațiile dumneavoastră vechi se contractă și se dilată, astfel apare o mică deschidere la interfața dinte-obturație pe unde pătrund bacterii. Bacteriile pătrunse la acest nivel nu vor mai putea fi îndepartate și astfel se creeaza o nouă carie. Cazurile în care sub o obturație veche nu se afle o carie sunt destul de rare. Sigilarea oferită de un inlay/onlay este superioară celei oferite de obturațile clasice astfel încât posibilitatea apariției leziunilor carioase scade deosebit de mult.
De ce ați vrea un Inlay sau un Onlay în locul unei obturații? Un Inlay/Onlay reprezintă o alternativă de tratament superioară obturațiilor clasice din punct de vedere estetic și funcțional, de asemenea o astfel de restaurare va crește rezistența dintelui spre deosebire de o obturație care va putea diminua rezistența dintelui.
Care este diferența dintre Inlay si Onlay? Inlay-ul este o reconstituire asemanatoare unei obturați care trebuie să inlocuiască un defect situat în interiorul dintelui. Inlay-ul este realizat din ceramică astfel încat medicul va alege împreună cu dumneavoastră culoarea viitoarei restaurări. Pentru realizarea unui inlay vor fi necesare două ședințe de tratament.
Onlay-ul este de asemenea realizat din ceramică, însă el diferă de inlay prin faptul că va acoperii o suprafață mult mai extinsă din dinte. Numărul de ședințe necesare realizării unui onlay va fi de asemenea tot de două.
Punți dentare în Cluj-Napoca.
Punțile dentare permit înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă cu ajutorul unei lucrări care se ancorează pe dinții restanți ai pacientului prin intermediul unor coroane dentare. Componentele clasice ale unei punți dentare sunt reprezentate de:
– Dintele/dinți fals/falși care este/sunt realizat/realizați din materiale estetice
– Doua sau mai multe coroane care se vor ancora pe dinți vecini breșei dentare care au fost șlefuiți in prealabil.
Când sunt necesare punțile dentare?
– Afectarea aspectului estetic al zâmbetului prin lipsa unuia sau mai multor dințiAfectarea aspectului estetic al zâmbetului prin lipsa unuia sau mai multor dinți
– Afectarea mușcăturii prin lipsa unuia sau mai multor dinți și migrarea unui sau mai multor dinți
– Afectarea vorbiri prin lipsa unui sau multor dinți
– Afectarea fizionomiei faciale
Etapele Realizării Unei Punți Dentare sunt următoarele:
– Determinarea culorii potrivite pentru puntea dentară prin selectarea unei nuanțe similare cu cea a dinților naturali ai pacientului
– Șlefuire dinților vecini breșei edentate pentru crearea spațiului necesar inserției coroanelor dentare
– Amprentarea dinților preparați (amprenta este necesară pentru fabricarea punții dentare)
– Aplicarea unei lucrări provizorii care are drept scop protejarea dinților preparați și a gingiilor
– Pot fi necesare una sau mai multe ședințe pentru adaptarea punții
– În final puntea se va cimenta provizoriu pentru un interval de 1-2 săptămâni pentru verificarea adaptării iar apoi se va cimenta definitiv.
Desigur în funcție de statusul dumneavoastră odontal vor putea fi necesare și alte intervenții în vederea realizării ulterioare a unei punți dentare.
Care sunt avantajele unei punți dentare?
– Un aspect natural al dinților
– Un număr redus de programări necesare pentru realizarea lucrării
– O soluție definitivă cu o rezistență în timp foarte bună în condițiile asigurării unei igiene corespunzătoare
– Contribuie la imbunatatirea aspectului estetic al zâmbetului dumneavoastră
– Permite rezolvarea problemelor de ocluzie (problemele legate de mușcătura)
– Permite rezolvarea problemelor de fonație (vorbire) apărute in lipsa dinților.
Cum sa am grija de puntea mea dentara?
– Puntea dentara va trebui curatata zilnic pentru a prevenii apariția cariilor, a halenei si bolilor gingivale
– Dinții vecini sanatosi vor trebui îngrijiți cu foarte mare atenție deoarece aceștia servesc drept sprijin pentru puntea dentara
– Spațiul dintre dinți falși si gingie va trebui igienizat zilnic
– Reveniți la controlul periodic la fiecare 6 luni
– Spalati dinții de cel puțin doua ori pe zi si folosiți ața dentara zilnic
– Igienizați cu ajutorul atei dentare si spațiul dintre punte si dinții naturali
– Achiziționați din farmacie periuțe interdentare pentru a putea realiza o igienizare cat mai corecta
– Dușul bucal este un mijloc modern de menținere a igienei bucale
– Clătiți după fiecare periaj cu apa de gură
– Pana in momentul in care va veți acomoda cu proteza va recomandam o dieta formata din alimente moi sau alimente tăiate in bucati mai mici.